Za bolje uslove u studentskim domovima 1,5 miliona KM


 

Povodom započetih radova na uređenju studentskih domova, dana 11.01.2018. god., premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović posjetili su Studentski centar Univerziteta u Tuzli.

„Nakon nekoliko sastanaka koje smo imali krajem prošle godine i obećanja koja smo tada dali, a koja se tiču modernizacije u poboljšanja uslova boravka i smještaja u studentskim domovima, danas smo došli da vidimo kako napreduju radovi, te da izrazimo našu podršku aktivnostima Studentskog centra. Zadovoljni smo činjenicom da radovi teku predviđenom dinamikom, a za sve eventualne poteškoće do kojih može doći vrata Ministarstva i Vlade su uvijek otvorena“, rekao je ovom prilikom premijer Gutić.

„Mi ćemo, prema dogovoru koji smo postigli na jednom od prethodnih sastanaka u narednom periodu oko 1,5 miliona KM uložiti u Studentski centar. Na taj ćemo način stvoriti bitno kvalitetnije uslove za boravak i smještaj studenata koji koriste usluge Studentskog centra, odnosno studentskih domova, kako bismo doprineli smanjenju broja onih koji studiraju u inostranstvu.“ istaknuo je ministar Muratović, te dodao da je ovo pokazatelj da Vlada osim rada na normativnim aktima, posebnu pažnju posvećuje i materijalnom ulaganju u obrazovne institucije u našem kantonu.

 

 

„Značajan dio dogovorenih aktivnosti je već u toku i mi smo od dogovorenih 1,5 miliona KM, već pokrenuli radove u vrijednosti oko 450.000 KM. To se odnosi na radove na fasadi objekata, zamjenu vanjske stolarije i elektro – instalacija, uređenje TV sale i učionice, rekonstrukciju sanitarnih čvorova i kupatila, te druge radove, a što će sve zajedno umnogome poboljšati uslove smještaja za oko 400 studenata koji koriste usluge Studentskog centra“, rekao je direktor Studentskog centra Univerziteta u Tuzli Jusuf Džihanović.

Rektorica Univerziteta u Tuzli prof.dr. Nermina Hadžigrahić se zahvalila Vladi na podršci koju Vlada konstantno iskazuje prema Univerzitetu u Tuzli. Kada je u pitanju realizacija ovih projekata Rektorica je istaknula da su uslovi u kojima borave studenti u Studentskom centru bitan segment uspješnog studiranja, tako da će ova ulaganja biti od značajne pomoći studentima u procesu njihovog studiranja i odgovaranja na studentske zadatke.

Studentski centar