Studentski centar zadovoljava potrebe stanara, u tri paviljona smješteno više od 400 studenata


Tuzla, 21.02.2018. god.

 

 

U tri paviljona Studentskog centra u Tuzli smješteno je više od 400 studenata. Za 91 KM, koliko mjesečno izdvajaju, studenti dobivaju dva obroka te smještaj.

Većina stanara je zadovoljna uvjetima i kažu da su im njihove studentske sobe postale dobra zamjena za dom.

– Upoznala sam puno ljudi koji dolaze iz različitih gradova. Među njima sam našla iskrene prijatelje, koji su uvijek spremni pomoći. Zajedno radimo sve, nekad spremamo ispite, a nekad pravimo hranu, drugim riječima, dijelimo dobro i zlo – objašnjava nam Aida Jusić iz Breze, apsolventica Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli.

Dodaje da Studentski centar svakom pruža dovoljno, pitanje je, tvrdi, studentske skromnosti ili neskromnosti.

– Zadovoljna sam uvjetima. Oni su se posljednjih nekoliko godina dosta poboljšali. Za 91 KM omogućeno mi je korištenje studentske menze, u neposrednoj blizini nalaze se sportski teren, teren za golf, stadion „Tušanj“, univerzitetska dvorana – kaže Jusić.

Njena cimerka Nerina Buzaljko dodiplomski studij završila je u rodnoj Zenici, a postdiplomski je nastavila ove godine na Univerzitetu u Tuzli. Život u Studentskom centru za nju je, kaže, jedno novo i nepoznato iskustvo.

Novi doživljaj

– Ovo je drugačiji doživljaj. Ovdje sam prepuštena sebi. Sama kuham, tako da je to za mene novo iskustvo, novi doživljaj, za razliku od ranije, kad sam imala sve gotovo, moje je bilo samo da učim i studiram. Ovdje je sad druga priča, morat ću rasporediti svoje vrijeme za učenje, za poslove i obaveze kojih sam do sad bila pošteđena – ističe Buzaljko.

(sc.untz.ba / avaz.ba)